ERC-777, Ethereum ağındaki, Ether (ETH) ile birlikte çalışabilen token türlerini tanımlayan, değiştirilebilir tokenlar için bir standarttır. Bireylerin tokenlerke etkileşimini geliştirir, ondalık noktalarla uğraşırken, basarken ve yakırken sıklıkla karşılaşılan belirsizlik sorununu çözer.
Standart, benzersiz özelliği olan geriye dönük uyumluluk da dahil olmak üzere, içerdiği gelişmiş işlevler aracılığıyla ERC-20 sınırlamalarını çözer.
Genel Bakış
ERC-777 standardı, akıllı sözleşmeleri ve token etkileşimini basitleştirerek ERC-20 standardını geliştirmeyi amaçlamaktadır. Akıllı sözleşmeleri token alma ve gönderme konusunda daha verimli hale getirmek için bir “kanca” mekanizması kullanır. Bu, tokenlerin yanlış adrese gönderildiğinde kaybolmasını veya sonsuza kadar kilitlenmesini önler. Ayrıca token standardı geriye dönük uyumluluğa sahiptir. Bu, ERC-20 tokenlerinin ERC-777 tokenlarıyla serbestçe etkileşime girmesine olanak tanır. ERC-777, ERC-20 gibi yaygın olarak kullanılmasa da Ethereum topluluğunda nihai statüye ulaşmış standartlardan biridir.
ERC-777’nin Temelleri
“Ethereum Comments 777” anlamına gelen ERC-777, Jacques Dafflon, Jordi Baylina ve Thomas Shabibi tarafından 2017 yılında oluşturuldu. Standart, ERC-20’yi geliştirmek amacıyla takas edilebilir tokenların etkileşimi için çeşitli gelişmiş özellikler ekler. En yaygın kullanılan tokenizasyon standartları. ERC-777 tokenleri, operatörler ve kancalar gibi özellikler sergileyerek, tokenlar üzerinde daha fazla güvenlik ve kontrol sunar ve tokenların başka bir adres adına aktarılmasına olanak tanır. ERC-777 ile operatörler, kripto para borsaları gibi doğrulanmış akıllı sözleşme kolaylaştırıcıları olarak algılanıyor. Ayrıca token sahipleri, kendi adlarına token gönderip alabilecek belirli operatörlere yetki verebilir veya izinlerini iptal edebilir. ERC-777 standardındaki kanca mekanizması, akıllı sözleşmelerin, operatörlerin ve adreslerin gelen işlemleri bilmesini ve kontrol etmesini, gerekirse hangi tokenleri gönderip aldıklarını reddetmesini sağlar. Standardın ERC-20 ile geriye dönük uyumluluk modeline gelince, bu model, tokenı modası geçmiş hale getirmek yerine standart işlevselliğini geliştirmesine olanak tanıyor. ERC-777 tokenleri, ERC-20 tokenlarından daha esnek, kullanıcı dostu, çok yönlü ve güvenlidir. [6] [7] [8] [9]
ERC-777’nin Özellikleri
Aşağıda ERC-777’nin bazı özellikleri verilmiştir:
“Transfer” yerine “gönder”, “onayla” yerine “authorizeOperator” ve “tokenFallback” yerine “tokens alındı” gibi benzersiz işlevlere sahiptir. Bu işlevler onu ERC-20’den farklı kılmaktadır.
ERC-20 standardıyla geriye dönük olarak uyumlu olmasına rağmen bir token sözleşmesiyle etkileşime girer.
Akıllı bir sözleşmenin gelen veya giden tokenlara yanıt vermesini sağlayan bir kanca mekanizması kullanır.
ERC-20’de yaşanan ondalık sayılar konusundaki kafa karışıklığını çözerek geliştirici deneyimini geliştirir.
Ağ kullanıcılarının kara listeye alınan adreslerden gelen ödemeleri reddetme yeteneğine sahip olmasına olanak tanıyan operatörlerin beyaz listeye alınmasını sağlar. Pek çok neden bir adresin kara listeye alınmasına neden olabilir, ancak bunların çoğu yasa dışı faaliyetler geçmişi, ağı hackleme girişimleri vb. içerir.
Akıllı sözleşmenin kullandığı arayüzleri tanımlamak için Ethereum ağı üzerindeki sözleşmelerin merkezi kaydını uygulayan bir standart olan ERC-1820’yi kullanır.
ERC-777 Standardının Faydaları
ERC-777 standardının kullanıma sunulmasının, birlikte çalışabilirlik, verimli bir işlem süreci, gelişmiş güvenlik vb. gibi çok sayıda faydası vardır.
Birlikte çalışabilirlik
Birlikte çalışabilirlik, ERC-777 tokenlerinin Ethereum ekosistemindeki diğer akıllı sözleşmeler ve standartlarla etkileşime girmesini ve çalışmasını sağlar. Bu özellik aynı zamanda ERC-777 standardının potansiyelini genişletmek için çeşitli olasılıkların ve kullanım durumlarının önünü açar.
Verimli işlem süreci
Verimli işlem sürecinin bir sonucu olarak ERC-777, daha hızlı ve daha basit bir işlem deneyimi sunarak daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlar. Ayrıca verimli işlem süreci nedeniyle genel işlem ücretlerini azaltır. Bu, ERC-20 standardındaki iki aşamalı onay ve aktarım sürecini göz ardı ederek, tek bir işlemle sözleşmelere doğrudan aktarım yapılmasına olanak sağlar.
Geliştirilmiş güvenlik
ERC-777’deki “tokensToSend” ve “tokensReceived” kancaları gibi özellikler, sözleşmelerin gelen veya giden işlemlere yanıt vermesine olanak tanır. Bu, yetkisiz veya beklenmedik belirteç işlemlerini önler.