Makale

DApps nedir? Anlatım ve görsel ile “DApps”

DApps, merkeziyetsiz yani merkezi olmayan uygulamalardır. Merkezi olamayan ağ üzerinde çalışan ve tek sunucu yerine dağıtık bir sunucu sistemine sahip uygulamalar olarak adlandırılır.

DApps nedir?

DApps merkezi olmayan uygulamalardır. Tek sunucu yerine çok fazla dağıtık sunucuya sahiptir. Aslında web sunucuları veya işletim sistemi üzerinde çalışan geleneksel bir uygulama ile arasında çok az fark vardır. Hatta belirleyici olarak sadece bir fark vardır. O da merkeziyetsiz oluşudur. Yani tek bir sunucudan değil dağıtık sunucularda çalışmasıdır. DApps’ı ayrı yapan tek faktör bu olaydır.

Şimdi sizlere normal uygulama ile DApps uygulamaları arasındaki farkı en net şekilde anlatan şemayı gösterdik. Aşağıdaki şemada da göreceğiniz üzere Apps ile DApps arasındaki fark bu şekildedir.

dapps

DApps sansürlenemez bir yapı içerir!

Merkezi olarak kontrol edilen bir sistem sansürlenebilir. Fakat dağıtık halde bulunan ve değişmez blok zinciri ağlarında çalışan bir uygulama asla sansürlenemez. DApps bu yapısı ile özgür bir internet ortamı yaratıyor. Tek bir özelliği olan, merkezi olmayan yapısı ile harika sonuçlar çıkarabiliyor.

Ayrıca DApps’ları DeFi alanında ve diğer pek çok alanda görmek mümkündür. Açık kaynak oluşu ona başka bir özgürlük ve ölçeklendirme katıyor. İsteyen herkes kendi uygulamasını sansürsüz bir şekilde üretir. Fikir birliğine açık bir kodlama yapısı vardır. Eğer yapıda bir güncelleme olursa bunu herkes görebilir. Bu yüzden fikir birliği içeriyor.

DApps ve akıllı kontratlar

DApps uygulamaları akıllı kontratlara izin verir. Alıcı ile satıcı arasında gerçekleşmesini istedikleri kuralların koda yazıldığı bir sistem içerir. Güvenli alış veriş ortamı sağlar. Kontratlar günümüzde güven aracı olarak hemen her yerde karşımıza çıkar.

İlginizi çekebilir:  Bitcoin nedir? "BTC"

Ülkemizde de alıcı ve satıcılar arasında Noter veya imzalı sözleşmeler ile bir ticaretin döndüğünü biliyoruz. İşte bu alış verişlerde akıllı kontratlar sayesinde çok uğraşmaya gerek kalmadan, şahit veya Noter durumu olmadan da bunun mümkün olduğunu görüyoruz. İlerleyen zamanlarda her alanda bu akıllı kontratları kullanabileceğimizi görebiliyoruz artık.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu