Haber

Borsada kaybeden Çinli yatırımcılar kriptoparalara sığınıyor!

2024 yılına kayıpla başlayan ve son üç yılda adeta çöküş yaşayan Çin borsasından kaçan yatırımcıların, kripto paralara yönelmeye başladığı gözlemleniyor.

Şanghay’da finans yöneticisi olan Dylan Run, 2023’ün başlarında Çin ekonomisinin ve borsalarının olumsuz bir seyir izlediğini fark ettiğinde, yatırımlarının bir kısmını kripto paralara kaydırdığını açıkladı. Çin’de kripto paraların alım satımı ve madenciliği 2021’den beri yasak olmasına rağmen, yatırımcılar bu yasağa rağmen farklı yöntemlerle kripto paralara yatırım yapabiliyor. Run, alımlarını gri pazardan küçük kırsal ticari bankaların verdiği banka kartlarıyla gerçekleştirdiğini belirtti. Her işlemi 50 bin yuan (yaklaşık 7 bin dolar) ile sınırlı tutarak incelemeden kaçmaya çalıştığını ifade etti.

Run, “Bitcoin, altın gibi bir güvenli limandır.” diyerek, yaklaşık 1 milyon yuan değerinde kripto para yatırımı yaptığını paylaştı. Habere göre, Run gibi giderek daha fazla Çinli yatırımcı, Bitcoin veya diğer kripto paralara yatırım yapmak için farklı yollar deniyor ve kriptonun, çöküş yaşayan Çin borsası veya emlak piyasasına yatırım yapmaktan daha güvenli olduğuna inanıyorlar.

Hong Kong merkezli bir kripto para borsasının üst düzey yöneticisi, Çin’deki ekonomik gerilemenin anakarada yatırım yapmayı riskli ve belirsiz kıldığını ve bu nedenle insanların varlıklarını denizaşırı bölgelerde değerlendirmek istediğini belirtti. Bu durum, kripto paraların küresel bir güvenli liman olarak görülmesi trendini yansıtmakta ve Çin’deki ekonomik belirsizlikler karşısında yatırımcıların alternatif varlık sınıflarına yönelmeye başladığını göstermektedir.

Her gün binlerce yatırımcı geliyor

Bitcoin ve kripto paraların bu tür yatırımcıları cezbettiğini öne süren bir yönetici, “Neredeyse her gün anakaradaki yatırımcıların bu piyasa girdiklerini görüyoruz.” şeklinde konuştu.

Bireysel yatırımcıların yanı sıra Çinli broker’lar ve diğer finans kurumlarının da kripto paralara yönelmekte tereddüt etmedikleri gözlemleniyor. Ekonomik durum nedeniyle anakarada büyüme fırsatı bulamayan birçok kurumun, Hong Kong gibi denizaşırı bölgelerde kripto para alanında iş yapma olasılıklarını araştırdığı belirtiliyor.

İlginizi çekebilir:  CoinGecko raporuna göre 14.000'den fazla ölü kripto para var

Bu durum, kripto paraların sadece bireysel yatırımcılar arasında değil, aynı zamanda kurumsal oyuncular arasında da giderek daha fazla ilgi gördüğünü gösteriyor. Çin’deki ekonomik belirsizlikler, yerel yatırımcıların ve finans kurumlarının, kripto paraları güvenli liman olarak görmelerine ve portföylerine eklemelerine neden oluyor. Hong Kong gibi kripto paraların düzenlemeleri daha esnek olan bölgeler, bu talebi karşılamak ve finansal hizmetler sunmak için önemli bir merkez haline geliyor.

Kripto paraların, geleneksel finans sistemine alternatif olarak görülmeye devam etmesi, dünya genelindeki yatırımcıları ve finans kurumlarını çeşitli şekillerde etkiliyor. Bu durum, kripto paraların küresel ekonomideki rollerinin ve kabul görmelerinin giderek arttığını göstermektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu