Haber

Kripto para yasasında son durum: Vergi geliyor mu?

İstanbul‘da geçtiğimiz günlerde düzenlenen kripto paraların regülasyonuyla ilgili önemli bir toplantı, Türk finans sektörü ve kripto para piyasası üzerinde derin etkiler bıraktı. Toplantıya devlet kurumlarının yanı sıra kripto para borsaları yöneticileri ve birçok bankanın ilgili departman müdürleri de katıldı.

Thodex, regülasyon sürecini hızlandırdı

2021’deki boğa sezonu, kripto paralara olan ilgiyi Türkiye genelinde artırmıştı. Ancak Thodex olayının ardından devlet yetkilileri, 2022’de fiyat düşüşleri ve ilginin azalmasıyla birlikte regülasyon sürecini hızlandırdı.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklamalarının ardından gerçekleşen toplantıda vergi konusunda kullanıcıları endişelendirecek bir durum olmadığı vurgulandı. Vergi konusunda düzenleyicilerin aceleci olmadığı belirtilerek, kripto para yatırımcılarının bu konuda rahat olabilecekleri ifade edildi.

Toplantıda banka yöneticilerinin büyük bir katılım gösterdiği ve birçok bankanın kripto paralarla ilgili özel departmanlar açtığı ortaya çıktı. Devletin, kripto para alım-satımlarını bankalara devretme niyeti, sektörde önemli bir dönüşümü işaret ediyor.

Kriptoda EFT dönemi!

Vergi konusunda kullanıcılara kolaylık sağlanırken, kripto para transferleri konusunda ise bankalardaki EFT işlemlerine benzer bir düzenleme yapılacağı belirtildi. Transferi gerçekleştiren kişinin kimlik bilgilerinin detaylı bir şekilde kaydedilmesi, KYC süreçlerinin benimsenmesi planlanıyor.

Toplantıdan gelen bilgilere göre, düzenleyicilerin ana odak noktasının vergi olmadığı ve kontrol mekanizmalarının sıkılaştırılmasının öncelikli olduğu vurgulanıyor. Türkiye’de faaliyet göstermek isteyen kripto para borsalarının lisans alması için SPK ve TÜBİTAK’ın dahil edileceği belirtilirken, merkezi olmayan finans (DeFi) konusunda ise müdahale olmayacağı açıklandı.

Regülatörler, kaldıraçlı işlemleri tamamen yasaklamaya karar verirken, Bitcoin ATM’lerinin kaldırılması da gündemde. Yetkililer, toplantıda net ifadelerle kripto paraların yasaklanmasının değil, kontrol altına alınmasının amaçlandığını belirterek, sektördeki olağan akışı değiştirmek değil, her hareketi gözlemlemek istediklerini ifade etti.

İlginizi çekebilir:  Binance yeni bir kripto listeledi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu