Makale

FED’in faiz kararları kripto paralar için neden önemlidir?

FED faiz kararları neden kripto paralar için önem arz ediyor? Faiz artarsa veya azalırsa Bitcoin ve altcoinlerde nasıl bir etki görülür? Bunları inceledik ve işte sizler için kriptoparahaberi.com özel haberi.

Konuyu daha iyi kavram için öncelikle FED’i tanıyalım

FED, 23 Aralık 1913’te kurulmuştur. ABD’nin merkez bankasıdır. FED, Federal Reserve (Federal Rezerv) kelimelerinin kısaltılmasıyla oluşmuştur. Zamanla Federal Rezerv Sistemi’nin rolleri ve sorumlulukları genişletilmiştir. Öyle ki yapısında önemli değişiklikler meydana gelmiştir. Merkezi Washington’da olan bankanın şuan ki başkanı Jerome Powell‘dır.

ABD’nin yürürlükte olan faiz oranı %5,5 olarak uygulanır. Yapılan son toplantıda da bu oran sabit bırakılmıştır. Fakat yine de oran, son 22 yılın en yüksek faizi anlamına geliyor. Sıkılaşma politikası FED tarafından aktif olarak uygulanıyor.

Not: Bir sonraki FED faiz kararı 13 Aralık 2023 akşam saat 21:00‘da gerçekleşecektir.

FED Faiz kararı için güncel toplantı tarihleri

  • 31.01.2024 Saat 22:00
  • 20.03.2024 Saat 21:00
  • 01.05.2024 Saat 21:00
  • 12.06.2024 Saat 21:00
  • 31.07.2024 Saat 21:00
  • 18.09.2024 Saat 21:00
  • 07.11.2024 Saat 21:00
  • 18.12.2024 Saat 21:00

ABD FED’in faiz kararları kripto paralar için neden önemlidir?

ABD doları dünyanın da kabul ettiği bir rezerv para birimidir. Küresel çapta rolü olan bu para biriminin etkisi sadece kripto paralarda değil, tüm emtia ve diğer yatırım araçlarında etkilidir. Peki etkili olduğunu biliriz. Ama bu etkinin derinliğini ve tam anlamını kavramak için konuyu biraz daha açıyoruz.

FED toplantısı sonrasında alınan bir karar ile faiz artışına gidilirse kripto paralarda nasıl bir etki yaratır? Faiz artışı yatırımcıları bankalarda birikime iter. Paranın yönü diğer yatırım araçlarından bankaların vadeli birikim fonlarına akar. Durum böyle olursa da Bitcoin ve diğer tüm kripto paralar bundan olumsuz etkilenir.

İlginizi çekebilir:  FTX iflasında hırsızlık yapanlar tespit edildi!

Diğer yandan FED toplantısından çıkan karar ile ABD faiz oranında düşüşe geçerse, piyasa olumlu sinyaller vermeye başlar. Aslında bu durum piyasada düzelmeye de işaret eder. Kripto paralar ve diğer riskli yatırım araçları bu defa da yükselmeye başlayabilir.

Yastık altı birikimin piyasa likit oranını düşürdüğünü biliriz. Paranın piyasada dolaşımı yani likit oranı düşerse de yine tüm yatırım araçları bu durumdan olumsuz etkilenecektir. Öte yandan piyasa aktörleri, yapıcı kurumları likit oranını normal seviyeye çekmek için uğraşmak zorunda kalırlar.

FED Faiz artırırsa Bitcoin ne olur?

Öncelikle FED faiz arttırmış ise küresel anlamda bir soruna işaret vardır, diyebiliriz. Çünkü dünyanın rezerv para birimi olan ABD Doları etkilenmiş ise tüm dünya bu sorunu hisseder. Küresel kriz, enerji krizi, felaket, işsizlik oranının artmış olması, üretim verilerinin gidişatı vb. tüm etkenler ABD Doları’nı dolayısıyla dünyayı etkiler.

Art arda alınan faiz arttırma kararları ise küresel anlamda sorunların dinmediği veya arttığı bir ortamdan bahsetmemiz yanlış olmaz. Bu tarz durumlarda ise riskli yatırımların fiyatlarında olumsuz bir gidişat olabilir. Kötü etkilenirler, toparlanma süreci ise uzun vadeye yayılır.

FED faiz arttırdığında Bitcoin ve onun gibi riskli varlık veya diğer yatırım araçlarının fiyatları düşebilir. Daha güvenli limanlar arayışı başlar. Çünkü doların değeri düşer ve yatırımcı parasında değer kaybetmeyi kesinlikle istemez.

FED Faiz düşürürse Bitcoin ne olur?

FED faiz düşürdüğünde ABD doları değer alır. Daha güvenli bir ortam oluşur. Yatırım için zemin iyileşme sürecine girmiştir. Veya iyileşmiş bir zemine güç katar. Hal böyle iken yatırımcıların ekonomik durumları daha iyiye gider. Riskli piyasalara eğilimi artar. Bitcoin ve kripto para yatırımları popülerlik kazanır. O zaman fiyatlarında da artış yaşanabilir.

FED Faizi sabit bırakırsa ne olur?

En son toplantıda olduğu gibi eğer ABD Merkez Bankası FED, faiz politikasında her hangi bir değişiklik yapmazsa, durum stabil olur. Bitcoin de toparlanma sürecine bir sinyal verilebilir. Üst üste yaşanan stabil faiz kararları ise daha olumlu bir hava yaratabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu