Makale

Bitcoin ile dolar arasındaki korelasyon

Bitcoin ile dolar arasında negatif bir korelasyon söz konusudur. Bu ilişkinin temelinde ne yatıyor? Ayrıca neden negatif bir bağlantı vardır? Bu sorulara cevap aradık.

Bitcoin ile dolar arasındaki ilişki

Bitcoin ile ABD doları arasında ciddi bir bağlantı söz konusudur. Çünkü dolar yükseldiğinde BTC düşüyor. Öte yandan dolar düştüğünde bu defa BTC artıyor. Peki bunun asıl nedeni nedir?

ABD doları dünyanın da kabul ettiği bir rezerv para birimidir. Bu para birimindeki hareket tüm piyasaları etkiliyor. Özellikle riskli piyasaları daha çok etkileyebilir. Nedeni ise ABD dolarındaki istikrarsızlık riskli piyasaların düşüşü olur. Fakat dolardaki pozitif görünüm ise riskli piyasaların bu defada artışına neden olacaktır.

Dolar neden yükselir?

ABD dolarındaki istikrarı bozacak çok fazla değişken vardır. ABD’nin krizi, dünyada yaşanacak herhangi bir kriz, doğal felaketler, işsizlik ve diğer tüm değişkenler doların yönüne etki edecek faktörlerdir. FED kararları önemlidir. Ama unutmamak gerekiyor ki FED politika faizlerini ekonomik gidişata göre alır. Yani işsizlik verileri kötü gelmeye devam ettiğinde ABD merkez bankasının faiz arttırma olasılığını tahmin edebiliriz. Ama iç dinamiklerde yaşanacak bazı faktörleri de tabi bilemeyiz.

ABD tarım dışı istihdam verileri, işsizlik, konut, enflasyon, GSİH, GSDH ve diğer tüm değişkenler kesinlikle doların fiyatına etki ederler. Dolar, negatif gelişmelerden ötürü artar. Öte yandan pozitif gelişmeler ise daha istikrarlı bir ortam yaratır.

İlginizi çekebilir:  Bitcoin 100 bin dolar yolculuğu başladı mı? Altcoinler ne olacak?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu