Haber

Venezuela’nın kripto parası tarihe karıştı! Petro’nun sonu geldi

6 yıl önce Amerika Birleşik Devletleri'nin yaptırımlarını atlatmak için çıkan kripto para Petro, bugün tarihe karışıyor.

6 yıl önce Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro tarafından ABD’nin uyguladığı yaptırımları atlatmak amacıyla başlatılan Venezuela’nın kripto parası Petro, bugün itibariyle sona eriyor. Petro’nun alım satımının yapılabildiği tek platform olan Patria üzerindeki cüzdanlar kapatılıyor. Bu adımın bir sonucu olarak, Petro’lar ülkenin resmi parası olan Bolivar’a dönüştürülecek.

Venezuela’nın kripto para girişimi Petro’nun başarısızlığı resmiyet kazanarak görevine veda etti. Enflasyonun bir dönem %1 milyonu aştığı ülkede son açıklanan verilere göre enflasyon %190 olarak açıklandı. Petro, ülkenin petrol rezervleri tarafından desteklenmesi planlanan ancak çeşitli skandallarla sarsılan bir kripto para projesiydi. Bugün (15 Ocak) itibarıyla Petro işlemlerinin yapılabildiği tek platform olan Patria üzerindeki cüzdanlar tamamen kapatıldı.

Petro, 2018 yılında ABD yaptırımlarını atlatma amacıyla devlet başkanı Maduro tarafından başlatılmıştı. Ancak bu kripto paranın başarısızlığında, petrol faaliyetlerindeki regülasyonlara uymayan uygulamalar ve çeşitli usülsüzlükler önemli bir rol oynadı. Petro’daki usulsüzlükler, Petrol Bakanı Tarık El Aissami’nin istifasıyla ve regülatör kurumunda çalışan birçok kişinin tutuklanmasıyla sonuçlandı. Bu süreç aynı zamanda ülkede Bitcoin madenciliğinin de resmi olarak sonlandırılmasına neden oldu.

Petro nedir?

Başlangıçta 2018’de Venezuella ham petrolünün bir varilinin değeri olan 60 dolarla belirlenen Petro’nun değeri, zaman içinde blockchain teknolojisinden kaynaklanan sorunlar ve gecikmeler nedeniyle şüphelere yol açtı.

Mayıs 2023’teki yolsuzluk skandalında, devlete ait petrol devi Petroleos de Venezuela’da (PDVSA), özellikle Petro’nun kullanımı veya manipülasyonu yoluyla “milyarlarca doların” zimmete geçirildiği ortaya çıktı. Skandalın ardından Petrol Bakanı Tareck El Aissami istifa etmek zorunda kalırken, Kripto Paraları Düzenleme ve Denetleme Kurumu (Sunacrip) Başkanı Joselit Ramirez ve Dijital Madencilik Operasyonları Başkanı Rajiv Mosqueda tutuklandı. Kurum daha sonra yeniden yapılandırma kurulunun kontrolü altına alındı.

Bu olaylar, kripto varlıkların özellikle Bitcoin’in, enflasyona karşı güvenli bir liman olarak görülmesiyle kontrast oluşturuyor. 2022’de Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı’nda sunulan bir ankete göre, Venezuallilerin yüzde 10,3’ü kripto para birimlerine sahipti; bu oran ABD’de yüzde 8,3 ve İngiltere’de yüzde 5 olarak ölçülmüştü. Skandalın etkisiyle kripto paralara olan güvenin sarsıldığı ve ülkedeki kripto varlık sahiplerinin bu durumdan olumsuz etkilendiği gözlemlenmiştir.

İlginizi çekebilir:  Bitcoin ETF'i, Gümüş ETF'ini arkasında bıraktı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu